De kloostermolen

  • Home
  • De maalderij
  • overname winkel
  • 't bloemwinkeltje
    • producten
    • openingsuren
  • Tips en weetjes
  • recepten
  • Contact

Wij malen met twee verschillende molens.

Foto
hamermolen
Foto
cylindermolen

 
De hamermolen, waarbij het graan via ronddraaiende hamertjes tegen een gekartelde breekplaat wordt geslagen en nadien door een metalen zeef gedrukt - die naargelang de dikte van de zeef, de grote van de gaten en de snelheid van het gebeuren - bepaalt hoe het meel van structuur zal zijn. Dit is een zeer kortstondige bewerking die een griffig meel geeft . De korreltjes nemen bij het bereiden van het deeg voldoende water op om dan als het ware gekookt te worden. Bij roggebrood geeft dit het voordeel dat het brood niet kleeft tijdens het snijden.



Foto
graanborstelmachine
Foto
kop elevator
Foto

De cylinder-
molen - vier maal twee metalen rollen - waartussen de graankorreltjes in stukjes geschraapt worden. De afstand tussen de rollen bepaalt de dikte van de korreltjes van grof tot fijn gebroken of grof en fijn uitgemalen. Het meel gaat één maal kortstondig door de vier rolparen en dit met een klein volume zodat we ongeforceerd en koud gemalen meel verkrijgen. Alle aroma’s en smaken blijven zodoende bewaard.