De kloostermolen

  • Home
  • De maalderij
  • Groothandel
    • producten
  • 't bloemwinkeltje
    • producten
    • openingsuren
  • Tips en weetjes
  • recepten
  • Contact

De molenaar spreekt ..........

Bakker geef ons ons dagelijks brood.

Om lekker en smaakvol brood te bakken hebben we eerst en vooral bloem of meel nodig van zeer goede kwaliteit. Geen onder enorme druk en tegen hoge snelheid platgewalste granen die ellenlang worden gezeeft en rondgeblazen, om uiteindelijk terug samen gemengd te worden tot een eindresultaat.

De zetmelen worden volledig kapot gekneusd waardoor ze in het begin veel water opnemen maar nadien - tijdens het bakproces - het water terug snel afgeven door verdamping wat een snelle uitdroging teweeg brengt.  Dit heeft tot gevolg dat het brood op korte tijd oudbakken is. De smaak en het aroma gaan eveneens gedeeltelijk verloren.

Het toevoegen van sommige broodverbeteraars komen een lekker eindproduct ook niet ten goede. Deze kosten trouwens enorm veel geld. Gewoonweg een goed basisproduct, een neutrale vetstof, een klein beetje meer tijd in de bewerking van het deeg steken en je bekomt een lekker eindresultaat. 
Dit is gewoonweg de realiteit.


Meelsoorten die via de media als wondermiddelen op gebied van smaak en gezondheid worden aangeprezen, verschrikkelijk duur zijn maar inhoudelijk niet veel zaaks, waarvoor men moet gestudeerd moet hebben om het etiket te ontcijferen, zijn ook met een beetje fantasie vervangbaar door eigen creaties.

Een goede samenstelling van diverse graansoorten verrijkt met zaden, noten of kruiden, eventueel vergezeld van zuurdesem en wat gebrande moutsoorten kunnen verassende  creaties opleveren.

Dit is hetgeen we onze bakkers willen aanbieden via onze ambachtelijke maalderij . Traag en integraal gemalen A tarwe, of het beste wat het Hageland te bieden heeft, aangevuld met buzzard - een elitetarwe - aangevoerd uit oost Duitsland, waar de seizoenen nog een beetje zoals vroeger zijn, koude winters en warme zomers, voor een ideale rijping van het graan. Door de goede kwaliteit van de eiwitten heb je geen broodverbeteraar nodig, een goede vetstof volstaat.

De Kloostermolen gebruikt alleen de beste granen en zaden, die op geregelde tijdstippen vers aangevoerd worden, om meel met een lekker geur- en smaakpalet samen te stellen.

In samenspraak met u kunnen we samenstellingen op maat maken (taylor-made).  

We beschikken eveneens over biologische bloem- en meelsoorten, o.a. :  tarwemeel, tarwebloem, kamut, teff, quinoa.

 
De Molenaar