BROOD BAKKEN
Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig en het is helemaal niet moeilijk.
Bloem of meel
WERKWIJZE
Brood bakken in de oven
Ingredienten :
Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig en het is helemaal niet moeilijk.
Bloem of meel
- Bloem is steeds wit. Het is de gemalen korrel waaruit de kiemen en zemelen gezift zijn
- Meel, is bruin. Het is de volledige korrel die gemalen is.
- Om brood te laten rijzen, heb je gist nodig. Met één blokje, dat standaard 42 g weegt, heb je genoeg om 1 kg bloem te laten rijzen.
- Je kan ook gedroogde gist gebruiken, die is langer houdbaar en je hebt er minder van nodig (11 gr voor 500 gr bloem). Opgelet : om brood te bakken in de broodbakmachine heb je minder gist nodig. Ongeveer 3 gr. droge gist op 500 gr. bloem en ¼ blokje verse gist op 500 gr. bloem
- Zout geeft smaak aan je brood én zorgt ervoor dat het rijzen onder controle gehouden wordt. Maar strooi het niet rechtstreeks op de gist: daarvan gaat die kapot. Meng het zout door de bloem voor je er de gist en het water bij doet.
- In veel bakrecepten wordt suiker gebruikt (om de gist beter te doen werken). De suiker kan echter gerust weggelaten worden. Brooddeeg rijst ook zonder suiker.
- Mag gewoon van de kraan zijn. In veel recepten staat dat je lauw water moet gebruiken. Opgepast hiermee, het water mag niet te warm zijn want dit maakt de gist kapot. Liever iets te koud, dan te warm.
- Verse gist verbrokkel je in het water en laat je een kwartiertje staan, droge gist kun je gewoon met de bloem mengen.
WERKWIJZE
- Meng de droge ingrediënten met het water.
- Daarna begint het kneden: dit kan met de hand of een keukenmachine.
- Is je deeg voldoende gekneed, dan mag het voor de eerste keer rijzen. Span het deeg op tot een bolletje door de randen van het deeg naar het midden te vouwen, draai de bol om en leg 'm in een schone kom.
- Dek af met plasticfolie - een vochtige handdoek kan ook, maar die gaat soms in het deeg plakken.
- Laat het deeg ongeveer een halfuur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Als je deeg gerezen is, ga je het brood in vorm brengen. Leg het deeg met de gladde kant (de bovenkant) naar beneden op het werkblad, duw het wat plat en maak er opnieuw een bol van, of een langwerpig brood, of verschillende kleine broodjes.
- Maak je verschillende kleinere broodjes, zorg er dan voor dat alle broodjes even veel wegen: ze moeten dan ook precies even lang in de oven, dat is iets makkelijker straks.
- Leg het brood op de bakplaat of in een ingevette broodbakvorm, dek het opnieuw af met plasticfolie en laat het rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op de temperatuur die in het recept vermeld staat.
- Haal de plasticfolie weg en werk je brood eventueel nog af met een beetje bloem of zaden erbovenop, of snij het met een scherp mesje een paar keer in. Schuif het in de oven en bak het zoals in het recept vermeld staat.
- Om te controleren of je brood helemaal gaar is, draai je het om en klop je op de onderkant van het brood: klinkt dat hol, dan is je brood klaar. Laat het afkoelen op een rooster en zeker niet op de bakplaat of in de vorm: dat gaat condenseren en de korst blijft zo niet krokant.
Brood bakken in de oven
Ingredienten :
- 500 gr bloem
- 250 à 270 ml lauw water
- een blokje verse gist van 30 gram of 11 gram droge gist
- 25 gram boter of margarine of olijfolie
- 10 gram zout
- 10 gram suiker
- Begin met de gist en de suiker op te lossen in het lauwe water.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de boter in stukjes en meng door de bloem.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet hierin het gistmengsel.
- Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem.
- Werk de bloem in het kuiltje gist en begin zeer goed te kneden voor 10 tot 15 minuten totdat het deeg elastisch is en niet meer kleeft. Het deeg kan ook in een kneedmachine
- gemaakt worden. De machine 10 minuten laten kneden.
- Rol het geknede deeg op in een bol en leg in een kom afgedekt met een vochtige handdoek of plastiekfolie en laat op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld
- (30 minuten)
- Haal het gerezen deeg voorzichtig uit de kom, draai het van buiten naar binnen en bol het opnieuw op.
- Laat het deeg een tweede keer rijzen tot het volume is verdubbeld (nog eens 30 minuten).
- Het brood bakken in de oven op 200 graden 25 tot 30 minuten klaar, de baktijd is afhankelijk van je eigen oven.
Pistolets :
Ingrediënten :
500 gr bloem - 300 gr water - 10 gr honing - 9 gr zout - 20 gr boter (kamer-
temperatuur) - 12 gr droge gist
werkwijze :
bloem, zout en boter mengen
water en honing mengen en hierin de gist oplossen. Het mengsel een tiental
minuten laten staan tot de gist geactiveerd is (er moet een schuimlaag van
2 - 3 cm ontstaan).
Daarna de droge ingrediënten mengen met het gistmengsel en 10 minuten
kneden tot men een elastisch deeg bekomt (het mag niet aan de handen
kleven).
Het deeg 15 minuten laten rijzen op een warme plaats, plat slaan om de lucht
te verwijderen
terug 15 minuten laten rijzen en plat slaan.
Daarna het deeg verdelen in bolletjes van ongeveer 60 gr en opbollen.
1 uur laten rijzen in oven op 45 C° (het deeg moet in volume verdubbeld zijn).
Daarna de pistolets uit de oven nemen en de temperatuur verhogen tot 220 C°
De pistolets met een plantenspuit benevelen en 30 minuten laten bakken.
--==ooOoo==--
PIZZADEEG
Ingrediënten :
300 gr pizzabloem
20 gr gist
125 à 150 ml lauw water
2 tl. zout
2 el. olijfolie
Werkwijze :
Meng de gist met een beetje water en laat het mengsel 10 min. rusten.
Daarna meng je de gist met de bloem en voeg je zout, water en olijfolie toe.
Kneed goed door en laat het deeg +/- 40 min. rijzen onder een vochtige handdoek.
Verwarm de oven voor op 210 C° en bak het deeg ongeveer 6 à 8 min.
Je kan het deeg ook bakken op een pizzasteen.
Leg de steen een half à 1 uur in een voorverwarmde oven op 220-230 C°.
Als je het deeg in de oven plaatst verminder je de temperatuur tot 180 C°.
Bak het deeg 5 à 8 minuten.
--==ooOoo==--
SANDWICHES
benodigdheden:
voor ongeveer 15 tot 18 sandwiches
- 1/2 kg tarwebloem
- 22 cl melk
- gist : 35 g verse of 12 g droge
- 3 eierdooiers
- +/- 1 gram zout
- 80 g zachte roomboter
- 50 g fijne kristalsuiker
De bakplaten voor muffins zijn zeer goed te gebruiken, je sandwiches zijn dan rond i.p.v. langwerpig maar rijzen iets beter. In elk kelkje een bolletje van pakweg 50 g.
werkwijze :
- doe de bloem in de mengschaal van de mengmachine
- klop de melk los met 2 eierdooiers erin
- voeg de gist toe
- voeg dan beetje bij beetje bij de bloem toe
- laat de machine rustig draaien en voeg er de overblijvende ingrediënten aan toe: suiker, zout, boter
- laat kneden tot het deeg voldoende elastisch is.
afdekken met folie of handdoek en 35 à 40 minuten laten rusten
- de lucht uit het deeg slaan en bolletjes vormen van 50 g (gebruik weegschaal)
- 10 minuten afgedekt laten rusten
- even zacht de lucht uitduwen en in elk muffinkelkje een bolletje leggen (wel eerst even inboteren en bestrooien met bloem
- zet de scha(a)l(en) 60 minuten in de oven op 35 C° en laat rijzen.
Bestrijk elk bolletje met de overgebleven losgeklopte eierdooier (zachtjes, niet indrukken) en bak af in een voorverwarmde oven op 22O C° à 23O C°
met dank aan onze klant Jan A. !!!
--==ooOoo==--